logo

Όμως, η όχι συχνή και συστηματική επαφή με το περιβάλλον του βουνού, πολλές φορές κάνει τους επισκέπτες να είναι επιρρεπείς σε πτώσεις και σε τραυματισμούς ή άλλες επιπλοκές, κάνοντας τελικά τη «βόλτα» στο βουνό δυσάρεστη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απουσία τους από τις καθημερινές δραστηριότητες, ίσως και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γουδέβενος επισημαίνει: «Σύμφωνα  με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών (AAOS), πάνω από 246.000 άνθρωποι  τραυματίζονται ετησίως κατά τη διάρκεια των χειμερινών σπορ και μεταφέρονται σε νοσοκομεία, σε ιδιωτικά ιατρεία και σε ιατρεία πρώτων βοηθειών.

Πολλοί από αυτούς τους τραυματισμούς γίνονται στο τέλος της ημέρας, όταν οι άνθρωποι προσπαθούν πέρα από τις δυνάμεις τους, λόγω της χαράς και του ενθουσιασμού, αλλά και της κόπωσης».

Οι τραυματισμοί αυτοί αφορούν:

-κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

-κακώσεις σπονδυλικής στήλης

-κατάγματα λεκάνης

-εξαρθρήματα και κατάγματα στην άρθρωση του ώμου, του αγκώνα και των δακτύλων (skier’s thumb)

-θλάσεις / ρήξεις μυών και τενόντων

-ρήξεις συνδέσμων του γόνατος (συνηθέστερα του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου)

-ρήξεις μηνίσκων

-διαστρέμματα και κατάγματα ποδοκνημικής

-Θλάσεις, αιματώματα, εκδορές κ.ά.

Ο Dr Γουδέβενος εξηγεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς μπορεί να προληφθούν. «Εάν, όσοι κάνουν αυτά τα αθλήματα, ακολουθούν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες, τότε ο κίνδυνος να υποστούν κάποιο τραύμα μειώνεται».

Υπάρχουν πολλοί κανόνες προστασίας από τους τραυματισμούς, όπως:

-Να διατηρείστε σε φόρμα

-Να κάνετε καλή προθέρμανση. Οι κρύοι μύες, τένοντες και αρθρώσεις είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς

-Ποτέ μην πηγαίνετε μόνοι σας στο βουνό και ποτέ μην χωρίζεστε

-Ελέγξτε ότι ο εξοπλισμός λειτουργεί σωστά πριν από τη χρήση

-Να φοράτε κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκα, κράνος). Σε περιπτώσεις που χρειάζεται, υπάρχουν έξτρα προστατευτικά για την σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα γόνατα, τους αγκώνες και τα χέρια

-Να ντύνεστε σε στρώσεις («κρεμμύδι»). Να φοράτε αδιάβροχα και αντιανεμικά μπουφάν και παντελόνια, καθώς και κατάλληλα υποδήματα

-Εάν είναι από τις πρώτες σας φορές στο βουνό, είναι αναγκαίο και συνετό να διδαχτείτε από εξειδικευμένους δασκάλους, που θα σας διδάξουν, εκτός των άλλων, πώς να πέφτετε, προκειμένου να μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού

-Ακολουθείστε όλους τους κανόνες του βουνού. Ενημερωθείτε για τη σωστή χρήση των διαφόρων τύπων αναβατήρων (lift)

-Μείνετε εντός των ορίων στις πίστες, για τυχόν αποφυγή χιονοστιβάδας ή τραυματισμό, από πέτρες που δεν φαίνονται

-Αποφεύγετε τις περιοχές με πάγο ή με επικίνδυνες κλήσεις του εδάφους

-Να προσέχετε τυχόν ειδοποιήσεις για αιφνίδιες αλλαγές του καιρού

-Αναζητήστε καταφύγιο και άμεση ιατρική βοήθεια, εάν εσείς, ή κάποιος μαζί σας, έχει υποθερμία, κρυοπαγήματα ή έχει τραυματιστεί

-Πιείτε άφθονο νερό πριν από, κατά τη διάρκεια και μετά τις δραστηριότητές σας στο βουνό

Αποφύγετε να συμμετάσχετε όταν είστε κουρασμένοι, αδιάθετοι ή πονάτε

Εάν δεν έχετε χρόνο για συστηματική σωματική δραστηριότητα, απευθυνθείτε στον φυσικοθεραπευτή σας ή στον γυμναστή σας, για να σας υποδείξουν διατατικές ασκήσεις και ασκήσεις προθέρμανσης για την αποφυγή τραυματισμών.

Σε περίπτωση παλαιότερου τραυματισμού, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του γιατρού και του φυσικοθεραπευτή σας για τις δραστηριότητές σας. Επίσης: 

-Εάν τραυματιστείτε, ζητήστε άμεσα τις πρώτες βοήθειες από τους ειδικούς επαγγελματίες της περιοχής ή του χιονοδρομικού κέντρου», τονίζει ο ειδικός

-Όσοι επιλέγετε τα απάτητα χιόνια και το χιονοδρομικό κέντρο δεν έχει δικαιοδοσία, προσπαθήστε άμεσα να αξιολογήσετε, όσο μπορείτε, την έκταση του τραυματισμού

-Στη συνέχεια βάλτε πάγο, ώστε να αποφύγετε, όσο είναι εφικτό, τη δημιουργία οιδήματος

-Διατηρήστε το τραυματισμένο μέλος (ώμο, γόνατο, ποδοκνημική) σε χαλαρή θέση. Σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή σε τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης θέλει μεγάλη προσοχή στη μετακίνηση

-Φροντίστε για την άμεση μεταφορά σας στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο.

Αγαπητοί φίλοι,

Η φυσικοθεραπεία στην εποχή μας εξελίσσεται και αναβαθμίζεται με αλματώδεις ρυθμούς. Οι τεχνικές και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, ανοίγουν νέους δρόμους αξιολόγησης, θεραπείας και αποκατάστασης πολλών παθήσεων που προκαλούνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το Κέντρο Osteo-Physio Therapy λειτουργεί από το 1986 και αντιμετωπίζει παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης και των Αρθρώσεων καθώς και κακώσεις ατυχημάτων.

Η επιστημονική του ομάδα αποτελείται από ειδικά καταρτισμένους συνεργάτες στη φυσικοθεραπεία και στην αποκατάσταση, σε συνεργασία πάντα με τους γιατρούς των ασθενών μας.

Ο εξοπλισμός μας είναι σύγχρονος και μοναδικός για τα δεδομένα της φυσικοθεραπείας, διαθέτοντας ένα νέο τμήμα αξιολόγησης με εργομετρικές και εμβιομηχανικές μετρήσεις, το οποίο αποτελεί το μεγάλο μας βήμα, σε συνεργασία με αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και Διεθνή Κέντρα Αποκατάστασης, γεγονός που ενισχύει την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία του Κέντρου.

 

Το Κέντρο Osteo-Physio Therapy ανοίγει τους ορίζοντες σε μια επιστημονική, θεραπευτική σκέψη και πρακτική με τεκμηρίωση και τακτική που στηρίζεται σε αναγνωρισμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης.

Η στρατηγική αυτή οδηγεί σε μια αποθεραπευτική διαδρομή η οποία είναι ανθρωποκεντρική, ολιστική και εξατομικευμένη, δίνοντας προτεραιότητα αρχικά στον ασθενή και στη συνέχεια στην ασθένειά του.

Σκοπός αυτού του εντύπου είναι να σας παράσχει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις παροχές του Κέντρου και τις σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζουμε.

Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σύγχρονης θεραπευτικής, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Με Εκτίμηση,

Γιώργος Ηλ. Γουδέβενος
Dr. of Manual Medicine – Φυσικοθεραπευτής

Οι Στόχοι μας

» Να παραμείνουμε ένα αξιόπιστο Κέντρο αποκατάστασης παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης και των Αρθρώσεων, δίνοντας πάντα έμφαση στην επιστημονική εξέλιξη, με απώτερο στόχο την αποθεραπεία των ασθενών μας.

» Να ενθαρρύνουμε την προληπτική ιατρική και να εκπαιδεύουμε τον σύγχρονο άνθρωπο ως προς τη σωστή καθημερινή συμπεριφορά προς το μυοσκελετικό του σύστημα.

» Να δημιουργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους ασθενείς μας και να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

» Να διατηρήσουμε ψηλά τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να προσφέρουμε κοινωνικό έργο.

» Να προωθούμε το ομαδικό πνεύμα των συνεργατών μας προς όφελος των ασθενών του Κέντρου.

» Να συμβάλλουμε στην εξέλιξη της φυσικοθεραπείας, μέσω της συμμετοχής μας σε έρευνες αλλά και μέσω της τεχνογνωσίας που διακρίνει τις μεθόδους του Κέντρου.

» Να διατηρήσουμε τις άριστες συνεργασίες μας με τα Διεθνή Κέντρα Αποκατάστασης, τους Ακαδημαϊκούς Φορείς και να αξιοποιούμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

» Να συνεχίσουμε αδιάκοπα τη βελτίωση των παροχών υγείας του Κέντρου Osteo-Physio Therapy, μορφώνοντας τον ασθενή και μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος θεραπείας.

» Να στηρίξουμε την προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη δεκαετία 2000-2010, που έχει ανακηρυχθεί ως «Δεκαετία Οστών & Αρθρώσεων», να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα στις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

» Να επιτύχουμε μέσω των ανώτερων στόχων να μειώσουμε τον ανθρώπινο πόνο, να εντοπίζουμε και να θεραπεύουμε την αιτία της πάθησης, αντιμετωπίζοντας τον ασθενή ως βιοψυχοκινητική και πνευματική οντότητα.

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2107224536 η κλείστε ραντεβού μέσω της

Φόρμας Επικοινωνίας

Επισκεφτείτε μας

Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 49
Αθήνα, Τ.Κ.: 10676

Χάρτης

Καλέστε μας

 2107224536

Ακολουθήστε μας

Facebook 

Στείλτε μας Μήνυμα