logo

Γράφει ο Γιώργος Γουδέβενος
Φυσικοθεραπευτής - Dr. Manual Medicine
Ειδικός στη μηχανική της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων

Στην επαναφορά αυτή, όμως, προστίθενται κάποιες επιπλέον πολύ σημαντικές και αναγκαίες κινήσεις, θέσεις και καταπονήσεις, που έχουν σχέση με τον θηλασμό, την φροντίδα της καθαριότητας του μωρού, την μεταφορά του, καθώς και την αδιάκοπη αφοσίωσή της σε αυτό. Το τίμημα είναι η εμφάνιση πόνων στην πλάτη – ραχιαλγία, στη μέση – οσφυαλγία, καθώς και πόνο στον αυχένα και τους ώμους.
Συχνότερη είναι η ενόχληση στη μέση και στην πλάτη, καθώς, όσο το μωρό μεγαλώνει, τόσο αυξάνεται η καθημερινή του φροντίδα, όσο και το βάρος του.
Αν υπολογίσουμε το βάρος του τους πρώτους 3 μήνες που είναι 3-5 κιλά και την συχνότητα που το σηκώνει η μητέρα την ημέρα (μέχρι και 50 φορές), όταν το παιδί γίνει ενός έτους το βάρος που θα μεταφέρει θα είναι περίπου 10 κιλά και όσο μεγαλώνει, τόσο θα αυξάνεται και το βάρος του.

Τι σημαίνει αυτό για την σπονδυλική στήλη;

    •    Πλήρης αλλαγή κινήσεων του σώματος.
    •    Φροντίδα (θηλασμός, καθαριότητα, νανούρισμα) σε καμπτική (καμπουριαστή) θέση.
    •    Σήκωμα βάρους που δεν ήταν συνηθισμένη.
    •    Σήκωμα του μωρού, το οποίο δεν αποτελεί σταθερό φορτίο, αλλά κινούμενο, που επιβαρύνει τους απροετοίμαστους μυς της σπονδυλικής στήλης.
    •    Επιπλέον φροντίδα στην μέριμνα του σπιτιού με τον ερχομό του νέου μέλους, καθώς και έντονες ψυχοσυγκινησιακές φορτίσεις και μεταπτώσεις.

Η ορθοπαιδική και η φυσικοθεραπεία γίνονται, πλέον, αποδέκτες πολλών νέων μητέρων, με σκοπό τον εντοπισμό της αιτίας αυτών των συμπτωμάτων. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη ενός Πρωτοκόλλου, ειδικό για τις «Δυσλειτουργίες και τους Πόνους στην Σπονδυλική Στήλη» για τις νέες μητέρες.
Η φυσικοθεραπεία προσφέρει αξιολόγηση με σύγχρονα εργομετρικά μηχανήματα (Τύπου MedX) για ακριβή εντοπισμό του κάθε συστήματος, σε κάθε περιστατικό εξατομικευμένα. Περαιτέρω προσφέρει μια ειδικά προσαρμοσμένη αγωγή, σύντομη και αποτελεσματική, με εμφανή αποτελέσματα, που ανακουφίζουν και αποτρέπουν τον πόνο, και ταυτόχρονα ενισχύουν την σπονδυλική στήλη και όλον τον κορμό. Επίσης προτείνει ειδικές ασκήσεις για αυτοδιαχείριση και εργονομικές συμβουλές, που σέβονται και προφυλάσσουν τις δομές που επιβαρύνονται, κάνοντας την περίοδο αυτή της νέας μητέρας χαρούμενη και απαλλαγμένη από πόνο, χωρίς να μειώνει στο ελάχιστο την αναγκαία φροντίδα του παιδιού.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Σπονδυλική Στήλη» του καθηγητή Αλέξανδρου Χατζηπαύλου, ορθοπαιδικού χειρουργού σπονδυλικής στήλης στο Πανεπιστήμιο Galveston του Texas, προτείνονται σημαντικοί και τεκμηριωμένοι τρόποι αποφυγής και διαχείρισης αυτής της κατηγορίας, των νέων μητέρων.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μια νέα μητέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να προκαλέσει βλάβες στη μέση της, καθώς περιποιείται το μωρό της:

    •    Αρχίστε ήπια άσκηση μετά τον τοκετό για να αποκαταστήσετε τον πόνο των μυών της κοιλιάς και της πλάτης. Όσο το μωρό σας κοιμάται, εξοικονομήστε 10 λεπτά για να κάνετε διατάσεις. Οι ασκήσεις αυτές θα αποκαταστήσουν την ευλυγισία των γοφών και της μέσης σας.
    •    Ξαναβρείτε το φυσιολογικό σας βάρος μέσα σε έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, αν καθίσταται εφικτό.
    •    Φέρτε το μωρό κοντά στο στήθος πριν επιχειρήσετε να το σηκώσετε. Αποφεύγετε να στρίβετε το σώμα σας.
    •    Για να σηκώσετε το μωρό από το πάτωμα, κάντε βαθύ κάθισμα, σφίξτε τους μύες της κοιλιάς και σηκωθείτε βάζοντας δύναμη στα γόνατά σας.
    •    Αφαιρέστε το πλαίσιο της καρέκλας του μωρού, πριν το βάλετε να καθίσει ή πριν το σηκώσετε.
    •    Όταν σηκώνετε το μωρό από το ρηλάξ, σταθείτε από τα πλάγια του ρηλάξ και τραβήξτε το μωρό προς το μέρος σας.
    •    Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό μάρσιπο για να μεταφέρετε το μωρό σας όταν περπατάτε.
    •    Μην υποβαστάζετε το μωρό στο γοφό σας, διότι επιβαρύνετε σημαντικά τους μυς της πλάτης σας.
    •    Κατά τον θηλασμό, να φέρνετε το μωρό προς το στήθος σας παρά να σκύβετε προς το μωρό. Για τον θηλασμό καθίστε με την πλάτη όρθια σε μια καρέκλα και όχι στον καναπέ, όπου βουλιάζει το σώμα σας.
    •    Μην στέκεστε έξω από το αυτοκίνητο, καθώς προσπαθείτε να τοποθετήσετε το μωρό σας στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Γονατίστε πάνω στο πίσω κάθισμα.
   •    Αν υποβληθείτε σε καισαρική τομή, περιμένετε για έξι εβδομάδες ή μέχρι να σας δώσει άδεια ο γυναικολόγος σας για να ξεκινήσετε τις ασκήσεις. Να θυμάστε πάντα: ο κίνδυνος να εμφανιστεί πόνος στη μέση είναι μεγαλύτερος στις νεαρές υπέρβαρες γυναίκες.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να σας προσφέρει ασφαλή και τεκμηριωμένα προγράμματα, για να ασκηθείτε μακρόπνοα και ωφέλιμα.

Αγαπητοί φίλοι,

Η φυσικοθεραπεία στην εποχή μας εξελίσσεται και αναβαθμίζεται με αλματώδεις ρυθμούς. Οι τεχνικές και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, ανοίγουν νέους δρόμους αξιολόγησης, θεραπείας και αποκατάστασης πολλών παθήσεων που προκαλούνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το Κέντρο Osteo-Physio Therapy λειτουργεί από το 1986 και αντιμετωπίζει παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης και των Αρθρώσεων καθώς και κακώσεις ατυχημάτων.

Η επιστημονική του ομάδα αποτελείται από ειδικά καταρτισμένους συνεργάτες στη φυσικοθεραπεία και στην αποκατάσταση, σε συνεργασία πάντα με τους γιατρούς των ασθενών μας.

Ο εξοπλισμός μας είναι σύγχρονος και μοναδικός για τα δεδομένα της φυσικοθεραπείας, διαθέτοντας ένα νέο τμήμα αξιολόγησης με εργομετρικές και εμβιομηχανικές μετρήσεις, το οποίο αποτελεί το μεγάλο μας βήμα, σε συνεργασία με αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και Διεθνή Κέντρα Αποκατάστασης, γεγονός που ενισχύει την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία του Κέντρου.

 

Το Κέντρο Osteo-Physio Therapy ανοίγει τους ορίζοντες σε μια επιστημονική, θεραπευτική σκέψη και πρακτική με τεκμηρίωση και τακτική που στηρίζεται σε αναγνωρισμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης.

Η στρατηγική αυτή οδηγεί σε μια αποθεραπευτική διαδρομή η οποία είναι ανθρωποκεντρική, ολιστική και εξατομικευμένη, δίνοντας προτεραιότητα αρχικά στον ασθενή και στη συνέχεια στην ασθένειά του.

Σκοπός αυτού του εντύπου είναι να σας παράσχει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις παροχές του Κέντρου και τις σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζουμε.

Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σύγχρονης θεραπευτικής, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Με Εκτίμηση,

Γιώργος Ηλ. Γουδέβενος
Dr. of Manual Medicine – Φυσικοθεραπευτής

Οι Στόχοι μας

» Να παραμείνουμε ένα αξιόπιστο Κέντρο αποκατάστασης παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης και των Αρθρώσεων, δίνοντας πάντα έμφαση στην επιστημονική εξέλιξη, με απώτερο στόχο την αποθεραπεία των ασθενών μας.

» Να ενθαρρύνουμε την προληπτική ιατρική και να εκπαιδεύουμε τον σύγχρονο άνθρωπο ως προς τη σωστή καθημερινή συμπεριφορά προς το μυοσκελετικό του σύστημα.

» Να δημιουργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους ασθενείς μας και να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

» Να διατηρήσουμε ψηλά τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να προσφέρουμε κοινωνικό έργο.

» Να προωθούμε το ομαδικό πνεύμα των συνεργατών μας προς όφελος των ασθενών του Κέντρου.

» Να συμβάλλουμε στην εξέλιξη της φυσικοθεραπείας, μέσω της συμμετοχής μας σε έρευνες αλλά και μέσω της τεχνογνωσίας που διακρίνει τις μεθόδους του Κέντρου.

» Να διατηρήσουμε τις άριστες συνεργασίες μας με τα Διεθνή Κέντρα Αποκατάστασης, τους Ακαδημαϊκούς Φορείς και να αξιοποιούμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

» Να συνεχίσουμε αδιάκοπα τη βελτίωση των παροχών υγείας του Κέντρου Osteo-Physio Therapy, μορφώνοντας τον ασθενή και μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος θεραπείας.

» Να στηρίξουμε την προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη δεκαετία 2000-2010, που έχει ανακηρυχθεί ως «Δεκαετία Οστών & Αρθρώσεων», να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα στις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

» Να επιτύχουμε μέσω των ανώτερων στόχων να μειώσουμε τον ανθρώπινο πόνο, να εντοπίζουμε και να θεραπεύουμε την αιτία της πάθησης, αντιμετωπίζοντας τον ασθενή ως βιοψυχοκινητική και πνευματική οντότητα.

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2107224536 η κλείστε ραντεβού μέσω της

Φόρμας Επικοινωνίας

Επισκεφτείτε μας

Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 49
Αθήνα, Τ.Κ.: 10676

Χάρτης

Καλέστε μας

 2107224536

Ακολουθήστε μας

Facebook 

Στείλτε μας Μήνυμα