logo

Γι’ αυτό πρέπει να ληφθεί ένα πολύ προσεκτικό ιστορικό για να αποκαλυφθεί το αίτιο.

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛ. ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ

Τι πρέπει, όμως, να κάνουν οι γονείς γι’ αυτό; Πόσο αληθινά μπορεί να παραπονιούνται τα παιδιά για πόνο στη μέση; Τα παιδιά δεν διαμαρτύρονται εύκολα για πόνο στη μέση, κι αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας και να αποταθούμε στους ειδικούς γιατρούς.

Ποιες ηλικίες αφορά

Η οσφυαλγία είναι σπάνια σε παιδιά κάτω των 7 ετών. Μετά τα 10 εμφανίζει σταδιακή αύξηση, μέχρι και 12%, ενώ γύρω στα 15 χρόνια φτάνει το 50%. Μετά από αυτή την ηλικία τα ποσοστά πλησιάζουν αυτά των ενηλίκων.
Σε ό,τι αφορά την «προτίμησή» της μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, τα κορίτσια αναφέρουν συχνότερα πόνο στη μέση, πιθανόν λόγω γρηγορότερης ανάπτυξης απ’ ό,τι τα αγόρια και επειδή είναι πιο ευάλωτα στον πόνο τέτοιου είδους.

Ποια είναι τα αίτια που την προκαλούν

Η παιδική οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά και σε μη ειδικούς παράγοντες. Οι παθήσεις που μπορεί να εμφανιστούν είναι όλες οι μορφές κύφωσης, σκολίωσης, λόρδωσης, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, η σπονδυλόλισθηση, και σπανιότερα κάποιες δυσπλασίες κ.λπ.

Ποιοι μη ειδικοί παράγοντες επηρεάζουν

Η καθιστική ζωή, οι ατελείωτες ώρες στον υπολογιστή, στην ΤV, στο θρανίο, προκαλούν μηχανικό πόνο στη μέση, καθώς και η παχυσαρκία που στατιστικά προκαλεί συχνότερα πόνο. Επίσης, οι αθλητικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα τα ανταγωνιστικά αθλήματα (πρωταθλητισμός), τα αθλήματα σύγκρουσης, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ κ.ά., δείχνουν στατιστικά τρεις φορές συχνότερη εμφάνιση από ό,τι σε αυτούς που κάνουν αθλητισμό για χόμπι. Αν και οι έρευνες διίστανται, υπάρχει μια λογική ότι η καταπόνηση προκαλεί πόνο. 

Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες

Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες σαφώς παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην επίταση ή και εμφάνιση της οσφυαλγίας, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν οικονομικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, όπου τα παιδιά συχνά προσπαθούν αποσπάσουν την προσοχή των γονιών τους για ψυχολογικούς λόγους.

Επιβάρυνση από το σχολείο

Στο σχολείο υπάρχουν πολλοί παράγοντες οσφυαλγίας, όπως π.χ. η βαριά τσάντα, που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/10 του βάρους του παιδιού (δηλ. παιδί 30 κιλών – 3 κιλά τσάντα) ή το βάρος και το μέγεθος του θρανίου σε ένα παιδί πρώτης δημοτικού που δεν θα έχει τη διάπλαση ενός παιδιού της έκτης δημοτικού. Σαφώς δεν είναι το ίδιο εύκολο να μετακινείται ή να κάθεται σε ένα θρανίο το οποίο δεν είναι στα μέτρα του.

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά

Πρώτον, τη στάση τους, όταν κάθονται και όταν περπατούν.
Δεύτερον, το σωματικό τους βάρος και το σήκωμα, για πολλή ώρα, μιας βαριάς τσάντας.
Τρίτον, τα ανταγωνιστικά αθλήματα.
Τέλος, να σκεφθούν ως δίποδα όντα που έχουν κερδίσει τη βαρύτητα και που επ’ ουδενί δεν πρέπει να καμφθούν. Με ορθή στάση, με βλέμμα ατενίζον και με μέτρο άσκηση και άθληση, οι πιθανότητες εμφάνισης της οσφυαλγίας σχεδόν εξαφανίζονται. Επίσης, πάντα οι γονείς να προστρέχουν στην συμβολή των ειδικών που μπορούν να δώσουν την κατάλληλη αγωγή στην δυσάρεστη αυτή εμπειρία.

Αγαπητοί φίλοι,

Η φυσικοθεραπεία στην εποχή μας εξελίσσεται και αναβαθμίζεται με αλματώδεις ρυθμούς. Οι τεχνικές και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, ανοίγουν νέους δρόμους αξιολόγησης, θεραπείας και αποκατάστασης πολλών παθήσεων που προκαλούνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το Κέντρο Osteo-Physio Therapy λειτουργεί από το 1986 και αντιμετωπίζει παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης και των Αρθρώσεων καθώς και κακώσεις ατυχημάτων.

Η επιστημονική του ομάδα αποτελείται από ειδικά καταρτισμένους συνεργάτες στη φυσικοθεραπεία και στην αποκατάσταση, σε συνεργασία πάντα με τους γιατρούς των ασθενών μας.

Ο εξοπλισμός μας είναι σύγχρονος και μοναδικός για τα δεδομένα της φυσικοθεραπείας, διαθέτοντας ένα νέο τμήμα αξιολόγησης με εργομετρικές και εμβιομηχανικές μετρήσεις, το οποίο αποτελεί το μεγάλο μας βήμα, σε συνεργασία με αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και Διεθνή Κέντρα Αποκατάστασης, γεγονός που ενισχύει την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία του Κέντρου.

 

Το Κέντρο Osteo-Physio Therapy ανοίγει τους ορίζοντες σε μια επιστημονική, θεραπευτική σκέψη και πρακτική με τεκμηρίωση και τακτική που στηρίζεται σε αναγνωρισμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης.

Η στρατηγική αυτή οδηγεί σε μια αποθεραπευτική διαδρομή η οποία είναι ανθρωποκεντρική, ολιστική και εξατομικευμένη, δίνοντας προτεραιότητα αρχικά στον ασθενή και στη συνέχεια στην ασθένειά του.

Σκοπός αυτού του εντύπου είναι να σας παράσχει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις παροχές του Κέντρου και τις σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζουμε.

Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σύγχρονης θεραπευτικής, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Με Εκτίμηση,

Γιώργος Ηλ. Γουδέβενος
Dr. of Manual Medicine – Φυσικοθεραπευτής

Οι Στόχοι μας

» Να παραμείνουμε ένα αξιόπιστο Κέντρο αποκατάστασης παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης και των Αρθρώσεων, δίνοντας πάντα έμφαση στην επιστημονική εξέλιξη, με απώτερο στόχο την αποθεραπεία των ασθενών μας.

» Να ενθαρρύνουμε την προληπτική ιατρική και να εκπαιδεύουμε τον σύγχρονο άνθρωπο ως προς τη σωστή καθημερινή συμπεριφορά προς το μυοσκελετικό του σύστημα.

» Να δημιουργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους ασθενείς μας και να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

» Να διατηρήσουμε ψηλά τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να προσφέρουμε κοινωνικό έργο.

» Να προωθούμε το ομαδικό πνεύμα των συνεργατών μας προς όφελος των ασθενών του Κέντρου.

» Να συμβάλλουμε στην εξέλιξη της φυσικοθεραπείας, μέσω της συμμετοχής μας σε έρευνες αλλά και μέσω της τεχνογνωσίας που διακρίνει τις μεθόδους του Κέντρου.

» Να διατηρήσουμε τις άριστες συνεργασίες μας με τα Διεθνή Κέντρα Αποκατάστασης, τους Ακαδημαϊκούς Φορείς και να αξιοποιούμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

» Να συνεχίσουμε αδιάκοπα τη βελτίωση των παροχών υγείας του Κέντρου Osteo-Physio Therapy, μορφώνοντας τον ασθενή και μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος θεραπείας.

» Να στηρίξουμε την προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη δεκαετία 2000-2010, που έχει ανακηρυχθεί ως «Δεκαετία Οστών & Αρθρώσεων», να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα στις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

» Να επιτύχουμε μέσω των ανώτερων στόχων να μειώσουμε τον ανθρώπινο πόνο, να εντοπίζουμε και να θεραπεύουμε την αιτία της πάθησης, αντιμετωπίζοντας τον ασθενή ως βιοψυχοκινητική και πνευματική οντότητα.

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2107224536 η κλείστε ραντεβού μέσω της

Φόρμας Επικοινωνίας

Επισκεφτείτε μας

Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 49
Αθήνα, Τ.Κ.: 10676

Χάρτης

Καλέστε μας

 2107224536

Ακολουθήστε μας

Facebook 

Στείλτε μας Μήνυμα