logo

Είναι δυνατόν, όμως, να έχουμε καλή φυσική κατάσταση με πολύ καλά γραμμωμένους μυς και παρόλα αυτά να υποφέρουμε από τη μέση μας; Ναι είναι!

Ο κ. Γεώργιος Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής και επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης , Δρ manual medicine, ειδικός στη μηχανική της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων εξηγεί: «Από το 1972 έως και το 1987 η Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Gainsville της Florida στον τομέα της Φυσικής Αποκατάστασης (Michael L. Fulton, Michael I. Pollock et all) τεκμηρίωσε επιστημονικά ότι η πραγματική υποστήριξη και ενδυνάμωση της Οσφυϊκής χώρας, και γενικότερα της Σπονδυλικής Στήλης, επιτυγχάνεται μόνο από τις ομάδες των πολύ βαθιών και μικρότερων παρασπονδυλικών μυών, που βρίσκονται πλησιέστερα στην Σπονδυλική Στήλη. Αυτοί οι μυς αποκαλούνται Σταθεροποιοί. Όλοι οι υπόλοιποι μυς δίνουν καλή φυσική κατάσταση, όχι, όμως, λειτουργική υποστήριξη και σταθερότητα στην Σπονδυλική Στήλη».

Από το 1987 εφαρμόζεται σε όλα τα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Αποκατάστασης, Φυσικοθεραπευτήρια και Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία. Η λύση για την ενδυνάμωση των Σταθεροποιητών μυών δόθηκε μέσω ειδικών εργομετρικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων (MedX). «Στα μηχανήματα αυτά ο ασθενής υποβάλλεται σε ένα αρχικό τεστ, στο οποίο καταγράφεται το εύρος κίνησης του τμήματος της Σπονδυλικής Στήλης που μας ενδιαφέρει. Στη συνέχεια «αποκλείονται» όλοι οι μυς, πλην αυτών που θα μετρηθούν και ο ασθενής υποβάλλεται σε μέτρηση δύναμης και αντοχής του Στηρικτικού Συστήματος σε διάφορες γωνίες και μοίρες, μόνο στους μυς που σταθεροποιούν την Σπονδυλική Στήλη. Η πληροφόρηση που δίνεται είναι σπουδαία, καθότι, από τις παραμέτρους που έχουν δοθεί, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής καταγράφει με ακρίβεια, αξιοπιστία και ασφάλεια το σταθεροποιητικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει» υπογραμμίζει ο κ. Γουδέβενος.

Το πρόγραμμα σταθεροποίησης ακολουθεί τα Διεθνή πρωτόκολλα Αποκατάστασης του Παν/μίου της Florida και του Παν/μίου του San Diego California U.S.A. (Vert Mooney, Bryon Holmes et all). Με το MedX υπάρχει η δυνατότητα της συνεχούς παρακολούθησης και της εκτίμησης της πορείας ενδυνάμωσης των Σταθεροποιητών μυών της Σπονδυλικής Στήλης. Οι επίσημες αναφορές χειρουργών Σπονδυλικής Στήλης αναφέρουν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά ότι πολλοί ασθενείς, υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση, την αποφεύγουν. Φαίνεται ότι ήταν η καλύτερη απάντηση στην αιτία του προβλήματός τους. Σταθεροποιώντας τους μυς αυτούς δημιουργείται μια φυσική ζώνη βαθιά και γύρω από την Σπονδυλική Στήλη και φυσικά αποφορτίζουν την πίεση που ασκείται στην πάσχουσα περιοχή.

Σύμφωνα με τεκμηριωμένες έρευνες, οι μυς αυτοί, όταν πονούν ή τραυματίζονται, ατροφούν ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μυϊκή ομάδα. «Οι περιπτώσεις που τα μηχανήματα αυτά εφαρμόζονται είναι η Αστάθεια (αποσταθεροποίηση) των σπονδύλων, που μπορεί να οφείλεται σε ατροφία των σταθεροποιητών μυών λόγω δομικών ανωμαλιών, όπως σπονδυλολίσθηση, σπονδυλόλυση, κατάγματα σπονδύλων, κήλες δίσκου, μυοσυνδεσμικές κακώσεις, εκφυλιστικές σπονδυλοαρθρίτιδες, τραύμα ή παραμόρφωση της Σπονδυλικής Στήλης, με συνοδό κύφωση ή σκολίωση, οστεοπόρωση, καθώς και στον συνδυασμό των ανωτέρω. Καθοριστικός, φυσικά, είναι ο ρόλος της εφαρμογής των ΜedX στην μετεγχειρητική φάση. Η υποστήριξη στην χειρουργημένη περιοχή με το MedX είναι μεγάλης σημασίας, διότι δίνει απάντηση στην ερώτηση πώς θα διατηρηθεί το αποτέλεσμα αυτό» επισημαίνει ο διακεκριμένος φυσιοθεραπευτής.

Οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία και για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων είναι οι εξής:
1. Η χρήση πρέπει να γίνεται σε αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς και στην κατάλληλη χρονική στιγμή
2. Η διάρκεια καθορίζεται από εξατομικευμένους παράγοντες και από τις μετρήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας
3. Η εφαρμογή τους γίνεται με βάση τα Διεθνή Πρωτόκολλα, που έχουν σχηματιστεί από χιλιάδες περιστατικά και τα οποία εδραιώνουν τον υψηλό δείκτη επιτυχίας (78%-85%), καθώς και την επιστημονική τους τεκμηρίωση.
4. Η χρήση των MedX προϋποθέτει εκπαίδευση στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Gainsville της Florida ή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο του San Diego στην Αμερική, όπου μετά από εξετάσεις δίνεται η δυνατότητα τόσο της χρήσης όσο και της απόκτησης των Ιατρικών αυτών Εργομετρικών Μηχανημάτων Αξιολόγησης και Αποκατάστασης.

Στο Osteo-Physio Therapy Lab στην Ελλάδα από το 2000, βρίσκονται τα πρώτα μηχανήματα στην Ελλάδα για την Αυχενική, Οσφυϊκή και την Θωρακική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης, όπου έχουν διεξαχθεί και συνεχίζουν να διεξάγονται ερευνητικές εργασίες, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Κέντρα MedX στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία πάνω στην διαρκή επιστημονική έρευνα.

«Συμπερασματικά», καταλήγει ο Δρ Γουδέβενος, «η σημασία των σταθεροποιών μυών ανατρέπει τη θεωρία των κοιλιακών και ραχιαίων μυών, ως μοναδική ασπίδα στήριξης της Σπονδυλικής Στήλης».

Αγαπητοί φίλοι,

Η φυσικοθεραπεία στην εποχή μας εξελίσσεται και αναβαθμίζεται με αλματώδεις ρυθμούς. Οι τεχνικές και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, ανοίγουν νέους δρόμους αξιολόγησης, θεραπείας και αποκατάστασης πολλών παθήσεων που προκαλούνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το Κέντρο Osteo-Physio Therapy λειτουργεί από το 1986 και αντιμετωπίζει παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης και των Αρθρώσεων καθώς και κακώσεις ατυχημάτων.

Η επιστημονική του ομάδα αποτελείται από ειδικά καταρτισμένους συνεργάτες στη φυσικοθεραπεία και στην αποκατάσταση, σε συνεργασία πάντα με τους γιατρούς των ασθενών μας.

Ο εξοπλισμός μας είναι σύγχρονος και μοναδικός για τα δεδομένα της φυσικοθεραπείας, διαθέτοντας ένα νέο τμήμα αξιολόγησης με εργομετρικές και εμβιομηχανικές μετρήσεις, το οποίο αποτελεί το μεγάλο μας βήμα, σε συνεργασία με αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και Διεθνή Κέντρα Αποκατάστασης, γεγονός που ενισχύει την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία του Κέντρου.

 

Το Κέντρο Osteo-Physio Therapy ανοίγει τους ορίζοντες σε μια επιστημονική, θεραπευτική σκέψη και πρακτική με τεκμηρίωση και τακτική που στηρίζεται σε αναγνωρισμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης.

Η στρατηγική αυτή οδηγεί σε μια αποθεραπευτική διαδρομή η οποία είναι ανθρωποκεντρική, ολιστική και εξατομικευμένη, δίνοντας προτεραιότητα αρχικά στον ασθενή και στη συνέχεια στην ασθένειά του.

Σκοπός αυτού του εντύπου είναι να σας παράσχει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις παροχές του Κέντρου και τις σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζουμε.

Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σύγχρονης θεραπευτικής, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Με Εκτίμηση,

Γιώργος Ηλ. Γουδέβενος
Dr. of Manual Medicine – Φυσικοθεραπευτής

Οι Στόχοι μας

» Να παραμείνουμε ένα αξιόπιστο Κέντρο αποκατάστασης παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης και των Αρθρώσεων, δίνοντας πάντα έμφαση στην επιστημονική εξέλιξη, με απώτερο στόχο την αποθεραπεία των ασθενών μας.

» Να ενθαρρύνουμε την προληπτική ιατρική και να εκπαιδεύουμε τον σύγχρονο άνθρωπο ως προς τη σωστή καθημερινή συμπεριφορά προς το μυοσκελετικό του σύστημα.

» Να δημιουργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους ασθενείς μας και να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

» Να διατηρήσουμε ψηλά τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να προσφέρουμε κοινωνικό έργο.

» Να προωθούμε το ομαδικό πνεύμα των συνεργατών μας προς όφελος των ασθενών του Κέντρου.

» Να συμβάλλουμε στην εξέλιξη της φυσικοθεραπείας, μέσω της συμμετοχής μας σε έρευνες αλλά και μέσω της τεχνογνωσίας που διακρίνει τις μεθόδους του Κέντρου.

» Να διατηρήσουμε τις άριστες συνεργασίες μας με τα Διεθνή Κέντρα Αποκατάστασης, τους Ακαδημαϊκούς Φορείς και να αξιοποιούμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

» Να συνεχίσουμε αδιάκοπα τη βελτίωση των παροχών υγείας του Κέντρου Osteo-Physio Therapy, μορφώνοντας τον ασθενή και μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος θεραπείας.

» Να στηρίξουμε την προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη δεκαετία 2000-2010, που έχει ανακηρυχθεί ως «Δεκαετία Οστών & Αρθρώσεων», να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα στις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

» Να επιτύχουμε μέσω των ανώτερων στόχων να μειώσουμε τον ανθρώπινο πόνο, να εντοπίζουμε και να θεραπεύουμε την αιτία της πάθησης, αντιμετωπίζοντας τον ασθενή ως βιοψυχοκινητική και πνευματική οντότητα.

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2107224536 η κλείστε ραντεβού μέσω της

Φόρμας Επικοινωνίας

Επισκεφτείτε μας

Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 49
Αθήνα, Τ.Κ.: 10676

Χάρτης

Καλέστε μας

 2107224536

Ακολουθήστε μας

Facebook 

Στείλτε μας Μήνυμα