logo

Πρόκειται για μιαν αρχιτεκτονική,  η οποία, όταν διαταραχθεί, όταν παρουσιαστεί δηλαδή ευθειασμός, αρχίζουν τα προβλήματα.

Γράφει ο Γεώργιος Γουδέβενος 
Φυσικοθεραπευτής - Dr. Manual Medicine
Ειδικός στη μηχανική της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων

Με την πάροδο του χρόνου αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε φθορές ή σε παθήσεις που αυξάνουν τα φορτία που μπορεί να γίνουν ανεκτά από τη δομή και την υποδομή της σπονδυλικής στήλης.
Το αυχενικό σύνδρομο εμπεριέχει σειρά δυσλειτουργιών, που προκαλούν πόνο, δυσκαμψία, ζαλάδες, μουδιάσματα κ.ά. Συνήθως η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό συνοδεύεται από την παραπομπή για ακτινογραφία, η οποία πολλές φορές δεν δείχνει τίποτε. «Τίποτε; Μα τότε εγώ γιατί πονάω;» Είναι η εύλογη απορία του ασθενούς.

Καταρχάς πρέπει να τονιστεί ότι η ακτινογραφία απεικονίζει τα οστά, τις οστικές βλάβες και την υφή των οστών. Η έκφραση, λοιπόν, «ουδέν παθολογικό εκ των οστών» ή «οστικά ουδέν» σημαίνει ότι αυτά δεν έχουν κάποια βλάβη (όπως, π.χ., κατάγματα, αλλοιώσεις εκφυλιστικές κ.ά.).
Η ακτινογραφία δεν δείχνει μόνον αυτό. Δίνει σημαντική πληροφόρηση για τη θέση, την καμπυλότητα (λόρδωση) και την απόσταση μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων του αυχένα. Στην ουσία μας δείχνει την αρχιτεκτονική των αυχενικών σπονδύλων σε σχέση με το κεφάλι και το υπόλοιπο σώμα. Η πιο συνήθης, μη παθολογική περιγραφή της αλλαγής της εικόνας αυτής αποκαλείται ευθειασμός ή αναστροφή της φυσιολογικής λόρδωσης.  

Το πρόβλημα στην ουσία είναι μηχανικό, διότι αλλάζουν η στατική και η αντοχή των φορτίων. Και είναι βέβαιο ότι πίσω από τον ευθειασμό κρύβεται μια εν δυνάμει πάθηση, η οποία, αν δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα, σύντομα θα κάνει αισθητή την παρουσία της.
Είναι μεγάλης αξίας να το αντιληφθεί και να το επισημάνει ο ειδικός γιατρός και θεραπευτής και να χτυπήσει το καμπανάκι του ελλοχεύοντος κινδύνου. Φυσικά, στο μέλλον, λόγω του τρόπου εργασίας και ζωής (κομπιούτερ, γραφείο, τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα κ.ά.) τα προβλήματα αυτά θα αυξάνονται και τα άτομα με αυχενικό σύνδρομο θα πολλαπλασιαστούν. Γι' αυτό λοιπόν, αν έχετε ευθειασμό, ζητήστε περισσότερες διευκρινίσεις από τον γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή σας.

Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις, τεχνικές και μέθοδοι, που, όχι μόνο διορθώνουν, αλλά σταθεροποιούν αυτή την κατάσταση. Οι ασκήσεις στάσης, όπως π.χ. McKenzie, καθώς και οι σταθεροποιητικές ασκήσεις, ιδιαίτερα με εργομετρικά μηχανήματα αποκατάστασης, όπως το MedX αυχενικής μοίρας, μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Επίσης οι εργονομικές συμβουλές για τον τρόπο εργασίας, ύπνου, οδήγησης, καθώς και κινήσεις περπατήματος, κολύμβησης, άσκησης, και άλλων δραστηριοτήτων, παρ' ότι μπορεί να ακούγονται πολύ απλοϊκές, είναι μεγάλης αξίας, έχουν πολλά να προσφέρουν και δεν κοστίζουν.

Επισκεφτείτε μας

Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 49
Αθήνα, Τ.Κ.: 10676

Χάρτης

Καλέστε μας

 2107224536

Ακολουθήστε μας

Facebook 

Στείλτε μας Μήνυμα